“DİSK’e bağlı Sinema Emekçileri Sendikası (Sine-Sen), dizi sektörünün Türk sineması üzerindeki olumsuz etkilerini değerlendiren ve sektördeki orman kanunlarını bir kez daha gündeme getiren bir açıklama yayımladı.
“Televizyon dizisi sektörü Türk Sineması’nı bozuyor mu?” başlıklı açıklamada, sinemanın bir yan ürünü olarak değerlendirilebilecek olan, ancak sanatsal değeri son derece tartışmalı olan televizyon dizilerinin sinema filmi üretimini ezici şekilde katlayan bir üretim ölçeğine ulaştığı ve dizi sektörünün yarattığı orman kanunlarının tüm sektöre egemen hale geldiği vurgulandı.
Sine-Sen’in paylaştığı verilere göre, Türkiye’de bir yılda yaklaşık 90 adet sinema filmi üretiliyor. Buna karşılık, her hafta 40 ila 70 adet, uzun metrajlı filmlerle aynı uzunlukta (90 dakikalık) TV dizisi bölümü çekiliyor. Yani, kaba bir hesapla, sinema sektörünün bir yılda ürettiği görüntü, TV kanallarında iki haftada üretiliyor.
Sinema filmi sektöründe üretim oldukça kobileşmiş durumda. Bu üretim tarzında senarist, yönetmen ve yapımcı genellikle aynı kişide toplanıyor. Üretilen filmlerin %90’ı küçük bütçeli ve gösterim olanağı bulamayan yapımlar. Küçük bütçeli sinema filmlerinin maliyeti, kabaca, 2-3 TV dizisi bölümüne denk geliyor. Bu küçük bütçeli filmleri üretenler, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ulufe gibi görerek dağıttığı destekleri alıp, üstüne borç-harç ekleyebildikleriyle kendi yağlarıyla kavrulmaya çalışıyor. Yani kısaca, sinema sektöründe bir elin parmaklarını geçmeyen büyük yapım dışında ‘para dönmüyor’.” […]
Source : Sol
OpenEdition vous propose de citer ce billet de la manière suivante :
Julien Paris (19 mars 2010). “Dizi sektörü Türk sinemasını kurutuyor” – Sol. « Devam edecek... ». Consulté le 25 janvier 2025 à l’adresse https://doi.org/10.58079/njnt